Wegański gulasz z wędzonym tofu

Składniki (na 2 porcje):

  • passata pomidorowa 400 ml
  • bakłażan 1/2 średniego (ok 100 g)
  • cukinia 1/2 średniej ( ok 150 g)
  • papryka 1/2 szt. (ok 100 g)
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • opcjonalnie cebula 1 mała i czosnek 1 ząbek (u mnie nie było)
  • tofu wędzone 1 opakowanie (ok 200 g)
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli, kurkumy, mielonego kminku i ostrej papryki i po łyżeczce: pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich, oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pestki dyni i natka pietruszki posiekane po 1 łyżce
  • ryż/kasza 100 g

Przygotowanie:

  • Warzywa myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę. Jeśli używacie cebuli i czosnku – siekamy je dość drobno. Tofu kroimy w kostkę.
  • Rozgrzewamy garnek z grubym dnem, wlewamy oliwę i wrzucamy wszystkie warzywa – podsmażamy do lekkiego zarumienienia (dostosujcie płomień palnika tak, żeby nie przypalić warzyw – mogą zrobić się gorzkie i niesmaczne 😉 ) Wlewamy passatę, dorzucamy pokrojone tofu, oliwki i wszystkie przyprawy. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut.
  • Podajemy z ugotowanym ryżem/kaszą, na wierzchu posypujemy posiekanymi pestkami dyni i pietruszką.

Makroskładniki:

  • 633 kcal
  • 24 g białka
  • 60 g tłuszczu
  • 63 g węglowodanów
  • 5 g błonnika

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Scroll to Top