Składniki (na 2 porcje):
- passata pomidorowa 400 ml
- bakłażan 1/2 średniego (ok 100 g)
- cukinia 1/2 średniej ( ok 150 g)
- papryka 1/2 szt. (ok 100 g)
- 3 łyżki czarnych oliwek
- opcjonalnie cebula 1 mała i czosnek 1 ząbek (u mnie nie było)
- tofu wędzone 1 opakowanie (ok 200 g)
- przyprawy: po pół łyżeczki soli, kurkumy, mielonego kminku i ostrej papryki i po łyżeczce: pieprzu ziołowego, ziół prowansalskich, oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pestki dyni i natka pietruszki posiekane po 1 łyżce
- ryż/kasza 100 g
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę. Jeśli używacie cebuli i czosnku – siekamy je dość drobno. Tofu kroimy w kostkę.
- Rozgrzewamy garnek z grubym dnem, wlewamy oliwę i wrzucamy wszystkie warzywa – podsmażamy do lekkiego zarumienienia (dostosujcie płomień palnika tak, żeby nie przypalić warzyw – mogą zrobić się gorzkie i niesmaczne ) Wlewamy passatę, dorzucamy pokrojone tofu, oliwki i wszystkie przyprawy. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut.
- Podajemy z ugotowanym ryżem/kaszą, na wierzchu posypujemy posiekanymi pestkami dyni i pietruszką.
Makroskładniki:
- 633 kcal
- 24 g białka
- 60 g tłuszczu
- 63 g węglowodanów
- 5 g błonnika