Szakszuka a’la ratatouille

Składniki:

  • cukinia 100 g
  • bakłażan 100 g
  • papryka żółta/czerwona 70 g
  • pomidory krojone z puszki/świeże 200 g
  • jaja 2 szt.
  • oliwa 1,5 łyżki
  • przyprawy: szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich, pół łyżeczki tymianku
  • natka pietruszki 1 łyżka posiekanej

Przygotowanie:

  • Cukinię, bakłażana i paprykę myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i tymianek i podsmażamy chwilę. Dodajemy pomidory oraz pozostałe przyprawy – dusimy, aż większość wody wyparuje.
  • Na patelni robimy miejsce między warzywami na jaja i wbijamy je. Przykrywamy przykrywką (lub nie, ale wtedy dłużej potrwa ścinanie jaj) i podgrzewamy do momentu ścięcia białek – ok 2-3 minuty (jeśli nie lubicie płynnych żółtek, wydłużcie czas gotowania o 2 minuty) Gotową szakszukę posypujemy natką pietruszki.

Makroskładniki:

  • 342 kcal
  • 17 g białka
  • 22,5 g tłuszczu
  • 21,5 g węglowodanów
  • 8 g błonnika

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Scroll to Top