Składniki:
- cukinia 100 g
- bakłażan 100 g
- papryka żółta/czerwona 70 g
- pomidory krojone z puszki/świeże 200 g
- jaja 2 szt.
- oliwa 1,5 łyżki
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich, pół łyżeczki tymianku
- natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
Przygotowanie:
- Cukinię, bakłażana i paprykę myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i tymianek i podsmażamy chwilę. Dodajemy pomidory oraz pozostałe przyprawy – dusimy, aż większość wody wyparuje.
- Na patelni robimy miejsce między warzywami na jaja i wbijamy je. Przykrywamy przykrywką (lub nie, ale wtedy dłużej potrwa ścinanie jaj) i podgrzewamy do momentu ścięcia białek – ok 2-3 minuty (jeśli nie lubicie płynnych żółtek, wydłużcie czas gotowania o 2 minuty) Gotową szakszukę posypujemy natką pietruszki.
Makroskładniki:
- 342 kcal
- 17 g białka
- 22,5 g tłuszczu
- 21,5 g węglowodanów
- 8 g błonnika