Wegetariańska cukinia z komosą ryżową, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Składniki:

  • 1 cukinia (ok 300-350 g)
  • 50 g komosy ryżowej
  • 2-3 średnie pieczarki ( ok 60 g)
  • 3 suszone pomidory (ok 50 g)
  • kawałek pora ok 20-25 g
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki tartego sera mozzarella
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz i zioła prowansalskie (wg upodobań)

Przygotowanie:

  • Komosę gotujemy, piekarnik nagrzewamy do 180 st. C
  • Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek za pomocą łyżki, zostawiając ok 0,5 cm cukinii po bokach i na spodzie i wkładamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika na ok 8-10 min.
  • Pieczarki myjemy i kroimy na półplasterki, pomidory kroimy np. w paski, pora siekamy drobno
  • Na oliwie podsmażamy pora i pieczarki, dodajemy suszone pomidory przyprawy i ugotowaną komosę. Podgrzewamy przez ok minutę.
  • Gotowym farszem napełniamy podpieczone cukinie i wkładamy ponownie do piekarnika na ok 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy tartym serem. Gotową cukinię posypujemy natką pietruszki.

Makroskładniki:

  • 550 kcal
  • 23 g białka
  • 27 g tłuszczu
  • 59 g węglowodanów
  • 12 g błonnika

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Scroll to Top