Składniki:
- 1 cukinia (ok 300-350 g)
- 50 g komosy ryżowej
- 2-3 średnie pieczarki ( ok 60 g)
- 3 suszone pomidory (ok 50 g)
- kawałek pora ok 20-25 g
- łyżka oliwy
- 2 łyżki tartego sera mozzarella
- łyżka posiekanej pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz i zioła prowansalskie (wg upodobań)
Przygotowanie:
- Komosę gotujemy, piekarnik nagrzewamy do 180 st. C
- Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek za pomocą łyżki, zostawiając ok 0,5 cm cukinii po bokach i na spodzie i wkładamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika na ok 8-10 min.
- Pieczarki myjemy i kroimy na półplasterki, pomidory kroimy np. w paski, pora siekamy drobno
- Na oliwie podsmażamy pora i pieczarki, dodajemy suszone pomidory przyprawy i ugotowaną komosę. Podgrzewamy przez ok minutę.
- Gotowym farszem napełniamy podpieczone cukinie i wkładamy ponownie do piekarnika na ok 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy tartym serem. Gotową cukinię posypujemy natką pietruszki.
Makroskładniki:
- 550 kcal
- 23 g białka
- 27 g tłuszczu
- 59 g węglowodanów
- 12 g błonnika