Składniki:
- 200 g masła
- 200 g mąki migdałowej
- 150 g mąki owsianej
- 50 g ksylitolu/erytrolu
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 jaja
- 1,5 kg jabłek (antonówka lub szara reneta)
- łyżka mąki lnianej
Przygotowanie:
- Masło, mąki, słodzidło, jaja i pół łyżeczki cynamonu zagnieć na jednolite ciasto.
- Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyłożyć przygotowaną tortownicę (spód i brzegi) i włożyć do lodówki wraz z pozostałym ciastem na ok. 30-40 minut.
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z łyżeczką cynamonu i łyżką mąki lnianej.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Do wyłożonej ciastem tortownicy wyłożyć jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na wierzch, łącząc z brzegami ciasta. Wierzch posypać 2 szczyptami cynamonu)
- Piec przez 60 minut.
Makroskładniki (w 100 ciasta):
- 192 kcal
- 4 g białka
- 13 g tłuszczu
- 17 g węglowodanów