Sernik chałwowy (bez cukru i glutenu)

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 jaja
  • 100 g ksylitolu/erytrytolu
  • 1 budyń z prawdziwą wanilią
  • 250-300 g chałwy (u mnie pasta Targroch bez cukru)
  • łyżka tahini (opcjonalnie)
  • 100 g masła/oleju kokosowego
  • 170 g mąki owsianej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 20-30 g białej czekolady
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka sezamu (do dekoracji)

Przygotowanie:

  • Mąki, masło, cynamon (pół łyżeczki) i ksylitol (20g) połącz w jednolite ciasto. Wyłóż spód tortownicy, schłodź w lodówce przez 15-30 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Podpiecz spód przez 20 minut.
  • Śmietankę (150ml) podgrzej lekko w garnuszku z pastą chałwową (200g) i tahini do połączenia.
  • Ser, ksylitol, cynamon (1 łyżeczkę) i budyń zmiksuj. Dodawaj po 1 jajku cały czas miksując. Dodaj masę śmietanowo-chałwową i dokładnie zmiksuj.
  • Na spód piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą (zabezpiecza to ciasto przed pęknięciem) a następnie przygotowane ciasto. Piecz przez 70 minut.
  • Po upieczeniu wyłącz piekarnik, jednak otwórz go najwcześniej po ok 1h od upieczenia.
  • Łyżkę pasty chałwowej rozpuść z białą czekoladą i 50 ml śmietanki. Posmaruj przestudzony sernik. Opcjonalnie udekoruj sezamem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Scroll to Top