Składniki:
- 1 kg twarogu
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 jaja
- 100 g ksylitolu/erytrytolu
- 1 budyń z prawdziwą wanilią
- 250-300 g chałwy (u mnie pasta Targroch bez cukru)
- łyżka tahini (opcjonalnie)
- 100 g masła/oleju kokosowego
- 170 g mąki owsianej
- 50 g mąki migdałowej
- 20-30 g białej czekolady
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka sezamu (do dekoracji)
Przygotowanie:
- Mąki, masło, cynamon (pół łyżeczki) i ksylitol (20g) połącz w jednolite ciasto. Wyłóż spód tortownicy, schłodź w lodówce przez 15-30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Podpiecz spód przez 20 minut.
- Śmietankę (150ml) podgrzej lekko w garnuszku z pastą chałwową (200g) i tahini do połączenia.
- Ser, ksylitol, cynamon (1 łyżeczkę) i budyń zmiksuj. Dodawaj po 1 jajku cały czas miksując. Dodaj masę śmietanowo-chałwową i dokładnie zmiksuj.
- Na spód piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z wodą (zabezpiecza to ciasto przed pęknięciem) a następnie przygotowane ciasto. Piecz przez 70 minut.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, jednak otwórz go najwcześniej po ok 1h od upieczenia.
- Łyżkę pasty chałwowej rozpuść z białą czekoladą i 50 ml śmietanki. Posmaruj przestudzony sernik. Opcjonalnie udekoruj sezamem.