Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 1,5 kg udźca indyczego (bez skóry)
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 0,5 pora
- 2 pietruszki
- 4 jaja
- 3 łyżki mąki owsianej lub lnianej
- przyprawy: 1 płaska łyżka soli, łyżka przyprawy do pasztetów (Dary Natury), łyżeczka suszonej natki pietruszki, łyżeczka gałki muszkatołowej, łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki pieprzu czarnego
Przygotowanie:
- Mięso gotujemy do miękkości (ok 1,5-2h). Na 40 minut przed końcem gotowania dodajemy obrane warzywa (możesz też ugotować jak rosół)
- Po ugotowaniu mięso i warzywa studzimy a następnie mielimy 2 lub 3-krotnie.
- Do powstałej masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki (przyprawy, jaja, mąkę) i dokładnie mieszamy (najlepiej ręką)
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem, wykładamy masę, wierzch równamy łyżką.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 90 minut.
Makroskładniki (w 100g pasztetu):
- 109 kcal
- 17 g białka
- 4 g tłuszczu
- 2 g węglowodanów