Pasztet indyczo-wołowy

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 1,5 kg udźca indyczego (bez skóry)
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 0,5 pora
  • 2 pietruszki
  • 4 jaja
  • 3 łyżki mąki owsianej lub lnianej
  • przyprawy: 1 płaska łyżka soli, łyżka przyprawy do pasztetów (Dary Natury), łyżeczka suszonej natki pietruszki, łyżeczka gałki muszkatołowej, łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki pieprzu czarnego

Przygotowanie:

  • Mięso gotujemy do miękkości (ok 1,5-2h). Na 40 minut przed końcem gotowania dodajemy obrane warzywa (możesz też ugotować jak rosół)
  • Po ugotowaniu mięso i warzywa studzimy a następnie mielimy 2 lub 3-krotnie.
  • Do powstałej masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki (przyprawy, jaja, mąkę) i dokładnie mieszamy (najlepiej ręką)
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem, wykładamy masę, wierzch równamy łyżką.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 90 minut.

Makroskładniki (w 100g pasztetu):

  • 109 kcal
  • 17 g białka
  • 4 g tłuszczu
  • 2 g węglowodanów

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Scroll to Top