Omlet wytrawny z łososiem i salsą warzywną

Składniki:

  • jaja 2 szt. M/L
  • płatki owsiane 2 łyżki (ok 20g)
  • oliwa 2 łyżki
  • szczypiorek 1 łyżka (posiekanego)
  • łosoś 40 g
  • pomidorki cherry 100 g
  • awokado 30 g
  • papryka żółta 30 g
  • kiełki mała garść
  • przyprawy: szczypta soli, pieprzu i kurkumy
  • pół łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Jaja roztrzepujemy, dodajemy płatki owsiane, 1 łyżkę oliwy, szczypiorek i przyprawy (szczyptę soli, pieprzu i kurkumy) – dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną suchą patelnię wylewamy masę jajeczną i smażymy na małym ogniu z obu stron (pod przykryciem)
  • Salsa: pomidorki, paprykę i awokado kroimy i łączymy z drugą łyżką oliwy i sokiem z cytryny.
  • Na połowie gotowego omleta układamy łososia i kiełki, składamy na pół. Podajemy z przygotowaną salsą.

Makroskładniki:

  • 523 kcal
  • 27,5 g białka
  • 36,5 g tłuszczu
  • 24 g węglowodanów
  • 4,5 g błonnika

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Scroll to Top