Składniki:
- jaja 2 szt. M/L
- płatki owsiane 2 łyżki (ok 20g)
- oliwa 2 łyżki
- szczypiorek 1 łyżka (posiekanego)
- łosoś 40 g
- pomidorki cherry 100 g
- awokado 30 g
- papryka żółta 30 g
- kiełki mała garść
- przyprawy: szczypta soli, pieprzu i kurkumy
- pół łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Jaja roztrzepujemy, dodajemy płatki owsiane, 1 łyżkę oliwy, szczypiorek i przyprawy (szczyptę soli, pieprzu i kurkumy) – dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną suchą patelnię wylewamy masę jajeczną i smażymy na małym ogniu z obu stron (pod przykryciem)
- Salsa: pomidorki, paprykę i awokado kroimy i łączymy z drugą łyżką oliwy i sokiem z cytryny.
- Na połowie gotowego omleta układamy łososia i kiełki, składamy na pół. Podajemy z przygotowaną salsą.
Makroskładniki:
- 523 kcal
- 27,5 g białka
- 36,5 g tłuszczu
- 24 g węglowodanów
- 4,5 g błonnika