Szarlotka idealnie cynamonowa (bez cukru i glutenu)

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g mąki migdałowej
  • 150 g mąki owsianej
  • 50 g ksylitolu/erytrolu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 jaja
  • 1,5 kg jabłek (antonówka lub szara reneta)
  • łyżka mąki lnianej

Przygotowanie:

  • Masło, mąki, słodzidło, jaja i pół łyżeczki cynamonu zagnieć na jednolite ciasto.
  • Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyłożyć przygotowaną tortownicę (spód i brzegi) i włożyć do lodówki wraz z pozostałym ciastem na ok. 30-40 minut.
  • Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z łyżeczką cynamonu i łyżką mąki lnianej.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  • Do wyłożonej ciastem tortownicy wyłożyć jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na wierzch, łącząc z brzegami ciasta. Wierzch posypać 2 szczyptami cynamonu)
  • Piec przez 60 minut.

Makroskładniki (w 100 ciasta):

  • 192 kcal
  • 4 g białka
  • 13 g tłuszczu
  • 17 g węglowodanów

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Shopping Cart
Scroll to Top